Count Basie in Nederland: Gezamelijke cd presentatie NJA en Doctor Jazz.

Op zaterdag 17 oktober 2015, tijdens Doctor Jazz Dag 102 zijn twee cd’s gepresenteerd, die de muzikale prestaties van Count Basie in Nederland gedurende de jaren ’50 volop belichten.
De Doctor Jazz cd laat het allereerste concert van Count Basie in Nederland horen. Dat concert vond plaats in het Kurhaus in Scheveningen op 27 maart 1954. Het NJA focust zich op het concert in het Concertgebouw op 22 september 1956, dat album wordt uitgegeven in de cd-serie Jazz at the Concertgebouw.
Met deze producties wordt een hiaat in de Nederlandse Basie-discografie in één keer gevuld. De beide cd’s zijn op de Doctor Jazz Dag door het NJA en Stichting Doctor Jazz feestelijk gepresenteerd. Vrienden en donateurs van beide organisaties konden de cd’s ter plekke met korting aanschaffen.
De cd’s laten de Basie-band van 1954 en 1956 horen met het repertoire waarmee het orkest de norm zette voor de big band-jazz van de jaren vijftig en zestig.

De Doctor Jazz-cd ‘Count Basie and his Orchestra – Kurhaus Concert 1954  (DJ015) is helemaal gewijd aan het eerste bezoek van de Count Basie Band aan Nederland en vond plaats in het Kurhaus in Scheveningen op 27 maart 1954.
Een groot gedeelte van dit concert, dat werd georganiseerd door Lou van Rees, is bewaard gebleven en nu gerestaureerd door Harry Coster. De opnamen werden gemaakt door Gé Bakker. De verwachtingen van dit optreden waren in 1954 niet hoog, maar na afloop waren de critici razend enthousiast over de smaakvolle swing en dynamiek van de Basie band. Op de cd zijn o.a. composities te horen van Ernie Wilkins (Peace Pipe), Neil Hefti (Why Not, Two Franks) en het prachtige Straight Life van Johnny Mandel, maar ook toppers van de oude Basie-band zoals Jumpin at the Woodside, Rockabye Basie en Blee Blop Blues.
De belangrijkste solisten op de Doctor Jazz- cd zijn saxofonisten Frank Wess (ook op dwarsfluit), Frank Foster , Marshal Royal en Ernie Wilkins, trompettisten Joe Newman en Joe Wilder, trombonisten Henry Coker, Benny Powell en natuurlijk Count Basie zelf.

De NJA-cd Blues Backstage laat composities van Neal Hefti en Frank Foster horen (waaronder diens classic Shiny Stockings), en ook de hit April In Paris wordt uitgevoerd. De voornaamste solisten zijn Thad Jones en Joe Newman op trompet, en Frank Foster en Frank Wess op tenorsax (de laatste ook op fluit in Ernie Wilkins’ Flute Juice). Drummer Sonny Payne krijgt de ruimte in het slotstuk Dinner With Friends.

Bestellen van de Doctor Jazz-cd via de website kost 15,95 en voor niet abonnees 17,95 (inclusief verzendkosten).