Gevarieerd aanbod op Doctor Jazz Dag 107.
Ongetwijfeld zal het uitzonderlijk mooie weer invloed hebben gehad op het bezoekersaantal van deze dag. Men stond voor de keuze: de open lucht in of binnen zitten. Hoe dan ook, er werden op het podium van de 107de editie van de Doctor Jazz Dag grenzen verlegd; al was dat voor enkele bezoekers soms een grens te ver. Het gebodene was gevarieerd. Zelfs de bluesliefhebbers kwamen aan hun trekken.

De Never Mind Jazz Band stak een beetje bescheiden van wal met hier en daar wat onzekerheid in de solo’s. Laten we dat toeschrijven aan de nervositeit van de bandleden. De kracht van deze band schuilde in het adequaat uitvoeren van de verrassende arrangementen. Het big band repertoire werd omgezet naar de zes-mans bezetting maar toch bleef het orkestrale karakter behouden. Dat was knap en maakte indruk. There’s A Rainbow Round My Shoulder, een hit van Al Jolson uit 1928, was zo’n titel. My Pet had een heel fraai vocaal gedeelte; de stemmen kleurden prachtig bij elkaar.
Bezetting: Henk Velema (cornet, zang), Peter Biemans (trombone, klarinet, zang), Ad van Erp (klarinet, saxen, zang), Nol van Iersel (banjo, zang), Joris Nieuwendijk (bastuba), Christ Vingerhoets (drums).

H.B. Stroll bracht de blues in huis. Het repertoire bestond, behalve uit blues ook uit normale classic jazzsongs zoals Somebody Stole My Gal, Dinah en Bei Mir Bist Du Schön. Dit was een behoorlijke klus voor Robin van Roon (bluesharp) want lang niet alle noten van een toonladder zijn bereikbaar op zijn instrument. Met wat passen en meten speelde hij vakkundig om de thema’s heen. Folk singer Pete Seeger werd geëerd met The Winnsboro Cotton Mill Blues. Het bluesy repertoire werd op min of meer authentieke wijze gezongen door Hugo Boudestijn.
Bezetting: Hans Bernhard (slagwerk/zang), Henri van den Bos (piano/zang), Hugo Boudesteijn (zang), Stephan van Rijt (bas) en (Slim) Robin van Roon (bluesharp).

De derde act, How About Rita? had zangeres Angela van Rijthoven als frontvrouw. De vocaliste mag dan niet zo beroemd zijn als een Caro Emerald, in podiumpresentatie steekt ze haar collega met gemak de loef af. Het repertoire van How About Rita? bestond uit vocale classics uit de swingtijd, maar ook wat modernere stukken. Wat verder opviel was de veelzijdigheid van pianist Harry Kanters die bij het eerste stuk al Oscar Peterson naar de kroon leek te steken, om ons enkele stukken erna de zwoele begeleidingskunst van Nat King Cole te laten ervaren. En wanneer hij dan plotseling ook nog een beukende boogie woogie inzette, mocht dit optreden wat hem betrof glansrijk genoemd worden. Zangeres Angela liet zich van haar beste kant zien met Golden Earrings, bekend van Peggy Lee.
Even waande ik mij in de comfortabele zetel van een schouwburg want als er één plaats is waar dit kwartet tot zijn recht zou komen is het daar wel.
Bezetting: Angela van Rijthoven (zang), Bart Wouters (bas, zang), Han Wouters (drums), Harry Kanters (piano).

Dat gold niet bepaald voor het laatste orkest dat het podium betrad. Het geluid dat de Four Stream New Orleans Jazz Band voortbracht was meer geschikt voor een bruine kroeg. Hier was het de Preservation Hall school waaruit geklapt werd, met hier en daar een alternatieve les. Zoals de Bob Dylan cover Don’t Think Twice, It’s All Right, waarvan ik zelf nogal onder de indruk was. Wat een vondst! Opeens werd er bescheiden, ingetogen gemusiceerd. Het leidde, wat mij betreft althans, tot één van de hoogtepunten van deze middag.
Bezetting:  Dick Olij (trompet, zang), Ton Nas (klarinet, saxen), Jan Lebesque (trombone, zang), Peter Anders (contrabas), Roeland Kolkmeijer (banjo), Hugo Jungen (piano, zang, leider), Ton Kolkman (drums, bluesharp, zang).

Tenslotte werd onze nieuwe presentatrice José nog even bedankt en in de bloemen gezet door onze voorzitter Ben Kragting.
Hierna keerden de bezoekers weer huiswaarts en konden nog even van het fraaie weer genieten.

 

 

 

 

tekst René van Kalken / foto’s Cor Dekker

Alle foto’s van DJD 107, gemaakt door Cor Dekker, zijn hier te vinden.

Tot ziens op de volgende Doctor Jazz Dag (108) op 20 oktober 2018