De nieuwe Doctor Jazz cd is nu te verkrijgen via onze webshop.
In de jaren ’20 was jazz in Nederland een nieuw verschijnsel en werd nog voornamelijk gezien als dansmuziek. De Charleston was in opmars en werd met ander nieuwe dansen een rage. Er kwam dus vraag naar bands die Amerikaans georiĆ«nteerde dansmuziek konden spelen en dus ‘jazz’ speelden.
Jazz werd een rage, alhoewel de meeste bands in Nederland nog geen goed idee hadden van wat dat inhield. Maar er waren uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld The Ramblers, de bekendste Nederlandse band die in deze periode ontstond. De muziek van The Ramblers is echter goed gedocumenteerd.
Voor deze cd hebben we voor de andere pioniers gekozen, namelijk The Excellos Five (met Louis de Vries op trompet en Joop de Leur op piano), de Tuschinsky Berceley Jazz band (met Nico de Rooij op piano), Nakchounian Russian North Stars, Joop de Leur als pianosolist en opnamen van het Duitse studio orkest van Ben Berlin, waarin trompettist Louis de Vries solistisch te horen is. Vooral deze laatste opnamen zullen niet bekend zijn bij de liefhebbers van Louis de Vries.
Tevens hebben we gekozen voor twee vocale opnamen van Willy Derby (met Nakchounian Russian North Stars), een opname van Louis de Bree (met Tuschinsky’s Berceley Jazz band) en Lou Bandy (met waarschijnlijk het orkest van de Nederlander Jack Presburg). Het laat goed horen dat ook de populaire Nederlandse vocalisten van toen met de nieuwe mode wilden scoren. Daarvoor werden Engelse teksten vaak omgezet naar banale Nederlandse teksten! Voor het grote publiek sloeg het jazzelement niet aan en het verdween al snel in het repertoire van deze volkszangers.    

De deskundige liner notes zijn geschreven door Ate van Delden die goed laat zien hoe jazz en de charleston ook in Nederland samengingen. We hebben bewust een selectie van de opnamen gemaakt en ook niet gekozen voor een chronologische weergave. Er zit wel een verbeterde discografie bij het cd-boekje dat wel chronologisch in opbouw is per band. De restauratie van de merendeels razend zeldzame opnamen was wederom in handen van meester-restaurateur Harry Coster

Deze productie was niet mogelijk geweest zonder de donatie van de inmiddels opgeheven Stichting Jazzbeheer Amsterdam. In het bijzonder dank hiervoor aan Fred Horn en Paul Habraken.

Koop deze cd en steun ons om verder te kunnen gaan met dit soort waardevolle projecten! (Ben Kragting, voorzitter en productie Doctor Jazz cd’s)    

De cd kost 15,95 voor abonnees en 17,95 voor niet-abonnees en is te bestellen via de webshop of per mail: doctorjazz@online.nl of telefonisch via 046-4581134 of 06-81007410